Kennismotor

Het Goede Gebeuren 

De vriendelijke meneer draait zich naar mij om: “Zal ik een nieuwe plasticzak voor u halen?”. Hij doelt op mijn gescheurde boodschappentas waar de blikken tomatenblokjes en tonijn uitpuilen. Wat hij niet weet, is dat wij die tas expres kapot hebben gemaakt, dat ik quasinonchalant richting de uitgang van de stationshal loop, op een teken van Irene mijn boodschappen laat vallen en Maarten verderop foto’s maakt. Ten behoeve van ons initiatief Het Goede Gebeuren onderwerpen wij toevallige voorbijgangers aan een proef: wie schiet te hulp als mijn boodschappen over de grond rollen? Tot drie maal toe voeren wij de test uit en alle passanten slagen glansrijk! Voorlopig: missie geslaagd, onze medemens lijkt zijn kleine, alledaagse vriendelijkheid niet verloren.

Het Goede Gebeuren is in het leven geroepen naar aanleiding van een echtwaarbeleefde Goede Gebeurtenis van een van onze initiatiefnemers. Na alle positieve reacties hierop bedachten we hoe goed het is om die verhalen te verzamelen en te delen. Zodat we, ondanks de heersende pessimistische teneur, een tegengeluid laten horen: “kijk, de mensheid is zo beroerd nog niet!”. Terwijl de wereld in brand staat lijken wij machteloos, maar kunnen wij niet juist met een klein gebaar proberen een groot effect te bereiken?

The Happy Map

Vrijwel iedereen weet zich wel een Goede Gebeurtenis te herinneren. Ooit sleutels kwijtgeraakt, portemonnee vergeten, laatste tram gemist en toen onverwacht en spontaan geholpen? Of zomaar een klinkend compliment gekregen van een voorbijganger? Zo’n gebeurtenis maakt je blij! Voortaan, dachten wij, deel je dit online. Nog even gebakkeleid over de naam, maar hup, we zijn een beweging, dus een werkwoord in de titel. De Facebook-pagina was zo gemaakt, de website is inmiddels in de lucht. Op onze plattegrond met Goede Gebeurtenissen kun je scrollend de Happy Map bewandelen; in een oogopslag is duidelijk waar de vriendelijke mensen van Rotterdam wonen en welke buurten nog wat “goeds” kunnen gebruiken.

Het Goede Gebeuren wil de sociale cohesie in de stad bevorderen. Wij maken korte metten met de woorden grauw, kil en crimineel; benamingen die aan Rotterdam worden toegedicht. Met Het Goede Gebeuren  komen warmte, zachtheid, vriendelijkheid, en zorgzaamheid in beeld. Rotterdam vervult een pioniersrol dus slaat het positieve virus ongetwijfeld over. Daarnaast past dit initiatief goed in de tendens van burgerparticipatie, wegvallende zorg, oplopende conflicten tussen verschillende bevolkingsgroepen en een toename van het aantal geïsoleerde bewoners.

 

De cijfers liegen er niet om: in 2050 is de bevolking in de Randstad met 300.000 inwoners gegroeid. Hoe verhouden wij ons dan tot elkaar? Wij weten dat veranderingen in gedrag kunnen leiden naar gewoonten. Kijk maar naar rookvrijerestaurants en gescheiden plastic. Dus als we meer aandacht besteden aan vriendelijk-zijn, wordt dit dan een nieuwe norm? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vriendelijkheid ontvangen en geven de mens goed doet. Vriendelijke mensen zijn gezonder, productiever en succesvoller in zaken. Ze leven langer en zijn gelukkiger dan minder vriendelijke mensen.

 

 Fucking Flink

 En toen kwam Lars Andreas Pedersen uit Kopenhagen op ons pad. Sinds dat moment zijn wij nog meer geïnspireerd. Pedersen is de man achter Fucking Flink en zijn beweging streeft exact dezelfde doelstellingen na als Het Goede Gebeuren. “Flink”  betekent  “vriendelijk”  in het Deens en zijn Fucking Flink heeft een hyperactieve Facebook-pagina met meer dan 170.000 volgers. Zijn online community is de grootste in Denemarken. Het team van Fucking Flink werkt fulltime aan verspreiding van vriendelijkheid, onder meer door workshops voor scholieren en bedrijven. Pedersen is, net als wij, ervan overtuigd dat meer behulpzaamheid, vriendelijkheid en complimenten, leiden tot geluk. Binnenkort vliegen we naar hem toe om zijn bevindingen ook in Rotterdam te kunnen toepassen! Maar tot dan, volg Het Goede Gebeuren en werk mee aan een vriendelijk Rotterdam.